Illes Balears – Mallorca

De Balearen (Las Islas Baleares) vormen samen een van de 17 officiële administratieve regio’s van Spanje. Deze idyllische archipel ligt ongeveer 95 km ten oosten van het Iberisch schiereiland in de westelijke Middellandse Zee en de dichtstbijzijnde buren zijn de provincies Valencia en Murcia in het westen en Catalonië in het noorden. De vier grootste eilanden (Majorca, Menorca, Ibiza en Formentera) staan bekend als archetypische mediterrane vakantiebestemmingen. Hoewel de wijn al sinds de Romeinse tijd op de eilanden wordt geproduceerd (wijnstokken werden rond 121 voor Christus geïntroduceerd), is de wijnbouw nog steeds erg in ontwikkeling. De eilanden hebben twee officiële DO-titels: Pla i Llevant (geïntroduceerd in 2001) en Binissalem-Mallorca, beide op het eiland Mallorca. De laatste was de eerste DO-titel van de eilanden en de eerste ooit verleend buiten het Spaanse vasteland. Hoewel er slechts twee DO’s zijn, zijn een aantal VT-geclassificeerde zones verspreid over de andere eilanden. Het was zoete Malmsey-wijn die de wijnen van de Balearen als eerste in de markt plaatste, vooral in Engeland, Nederland en Duitsland. Deze wijnstijl is bijna verdwenen in de late 19e eeuw met de komst van phylloxera, die de plaatselijke wijngaarden verwoestte. Verschillende inheemse variëteiten herstelden nooit van deze aanval, maar lokale variëteiten Black Mantle, Callet, Fogoneu en Moll (Prensal Blanc) zijn nog steeds in gebruik. Ze worden aangevuld met steeds meer modieuze Franse variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Chardonnay en ook de Spaanse Tempranillo. Momenteel worden de meeste Balearische wijnen gemaakt in frisse, aromatische stijlen die voor snelle consumptie zijn ontworpen. Afgezien van wijn, worden er ook enkele likeuren en sterke dranken geproduceerd op de eilanden, waaronder Absint en Gin. Er is zelfs een lokale brouwerij die bier levert aan de stroom toeristen.