Navarra

Navarra is een Spaanse autonomia die uit één provincie bestaat, die ook Navarra heet. Het neemt een brede strook bergachtig land in beslag tussen de Pyreneeën in het noorden en de Ebro (en La Rioja ) in het zuiden en het grenst aan País Vasco in het westen en Aragón in het oosten. De hoofdstad is Pamplona. De naam van deze stad is afgeleid van Pompeiopolis, wat herinnert aan de Romeinse provincie onder Pompei, voordat het een middeleeuws Koninkrijk werd. In Navarra’s hoogtijdagen, tijdens het bewind van koning Sancho el Viejo (1005-1035) strekte het koninkrijk Navarra zich uit van Bordeaux tot Barcelona.
Navarra staat bekend om zijn wijn, eerst vooral de rosados maar tegenwoordig ook de rode en witte wijnen.
Navarra heeft twee grote wijnen, de D.O. Navarra en de D.O.C. Rioja, de laatste wordt gemaakt in zes districten die aan Rioja Baja grenzen in het zuidoosten. De D.O. Navarra heeft de laatste jaren erg zijn best gedaan om uit de schaduw te komen van zijn bekendere buurman. Wijnproducenten in deze streek wagen zich aan gedurfde experimenten op allerlei gebieden, van druivencomposities tot gistingstechnologie en rijpingsprocessen, om te zien waartoe hun streek, wijnstokken en druiven in staat zijn. Op de voorgrond staat het instituut EVENA ( Estación de Viticultura y Enología de Navarra ), die deel uitmaakt van het Landbouwdepartement van de Autonome Regering. Alle D.O. streken hebben een oenologisch instituut, maar EVENA gaat verder dan gewone oenologie . Ze is één van de meest vooruitstrevende en best uitgeruste in heel Europa, met als gevolg dat wijnboeren en -producenten van alle uithoeken van het land (en buitenland) toestromen om het instituut te bezoeken en advies te vragen over diverse aspekten van wijnbouw en keldertechniek. EVENA’s werk begint bij de wijnstokkwekerijen (er zijn er 60 in Navarra die samen 5,5 miljoen planten leveren per jaar), waar ze erop toeziet dat de wijnstokken gezond, sterk en virusvrij zijn. De organisatie heeft ook experimentele wijngaarden die over de hele D.O. verspreid zijn, zodat elk type bodem en alle microklimaten vertegenwoordigd zijn. Zij beheert ook een speciale kwekerij in Olite waar 40 soorten wijnstokken op 25 Amerikaanse onderstammen worden verbouwd om na te gaan wat ze opbrengen en hoe de opbrengst in Navarra verhoogd kan worden.
Op oenologisch gebied biedt EVENA faciliteiten als kwaliteitscontrole aan Navarra’s wijnboeren, door het ter beschikking stellen van ‘s werelds modernste wijnlaboratoria. EVENA maakt elk jaar haar eigen wijnen van de experimentele wijngaarden. Alles wordt daarbij uitgeprobeerd, samenstellingen van verschillende druivenvariëteiten, gistingstechnieken, verschillende temperaturen, het mengen van diverse wijnen, rijping en ontwikkeling.
Zelfs de meest door de wol geverfde traditionalisten van de bodegas in Navarra hebben moeten toegeven dat virusvrije wijnstokken in een moderne wijngaard met goede zorg voor hygiëne en gistingscontrole, uiteindelijk betere wijnen opleveren en… betere prijzen.