Penedes

Penedès ligt net ten zuiden Barcelona, voor een deel in de provincie Barcelona en voor ander deel in de provincie Tarragona. De twee wijncentra zijn Sant Sadurní d’Anoia voor D.O. Cava wijnen, en Vilafranca del Penedés voor D.O. Penedès wijnen.
Men kan zich Penedès het best voorstellen als een reuze trap met drie treden, gelegen tussen de Middellandse Zee en het Spaanse Centraal Plateau. De laagste trede ligt op een hoogte tussen zeeniveau en 250m en is gekend onder de naam Baix-Penedès. Dit is een warm gebied dat gewone kwaliteitswijnen produceert. De tweede trede is Medio-Penedés, gelegen op 250m tot 500m, en produceert de meerderheid van de beste wijnen van deze D.O. De extra hoogte zorgt voor een koeler klimaat terwijl de zuidoostelijke ligging ten opzichte van de zon gunstig is voor het rijpen van de druiven. Het hoogst gelegen is Penedès Superior (500m tot 800m), aan de rand van het Centraal Plateau. Hier heerst een nog koeler klimaat (vergelijkbaar met de Champagnestreek en de Rijnvallei) en van de druiven die hier groeien wordt zeer goede wijn in kleine hoeveelheden gemaakt.
De bodemgesteldheid is overal vrijwel gelijk, hoewel de lagergelegen zones vooral uit zand bestaan en de hogergelegen meer klei bevatten. Diepte en drainage zijn overal goed. De bodem van Baix-Penedès heeft veel kalksteen (5 tot 20%) en de hoger gelegen gronden, met de beste wijngaarden zelfs nog meer. De hele regio heeft een gemiddelde van 20% calciumcarbonaat. De bodem is rijk aan fosfor, heeft een laag kaliumgehalte en een pH van 7-8.
In Penedès worden interessante moderne wijnen geproduceerd door inheemse en uitheemse druiven met elkaar te blenden.
De producenten worden geholpen door de variatie in hoogtes, landschappen en microklimaten waardoor veel verschillende druivensoorten het hier prima doen. Recent is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het terughalen van oude inheemse soorten, naar de ontwikkeling van geïntegreerde en biologische wijnbouwtechnieken en is er geëxperimenteerd met nieuwe druivensoorten en diverse plantdichtheden. In Vilafranca del Penedès is een wijnmuseum gevestigd.