Ribera del Duero

Dit gebied aan de rivier de Duero, in de buurt van de stad Burgos, heeft de laatste jaren wijnen voortgebracht die op internationale proeverijen zeer hoog scoren.  De wijngaarden bevinden zich tussen 750 en 900 meter, wat uitzonderlijk hoog is.  Op deze hoogten zijn de vorstvrije winterweken beperkt en dus zijn gezonde druivenstokken en de goede verzorging ervan van vitaal belang. Anderzijds is deze grote hoogte een garantie voor kwaliteit in de vorm van fruitige, verfijnde en elegante wijnen.

De Tempranillo, in dit gebied Tinto Fino of Tinta del País genoemd, is een uitmuntende druif die, samen met de geografische ligging en de ondergrond, aan de basis ligt van prachtige bewaarwijnen type: Crianza, Reserva en Gran Reserva.  Deze druif staat in voor meer dan 80% van alle wijnen.  Andere blauwe druiven zijn: Garnacha Tinta, Cabernet Sauvignon, Malbec en Merlot.  Rosé en witte wijnen komen in deze streek minder voor.

Uit deze contreien komen de wereldvermaarde wijnen van Alejandro Fernández met o.a. de Vega Sicilia, maar vele andere bodega’s maken wijnen in dezelfde stijl, van (bijna) vergelijkbare kwaliteit en tegen een veel aantrekkelijkere prijs.  Volgens specialisten zijn de wijnen uit Ribera del Duero met houtlagering op hun best 5 à 10 jaar na de oogst.  Koopt u ze jonger, dan moet u nog even geduld oefenen, maar het prijsvoordeel is voor u.