Rioja

Rioja is – samen met D.O.Q. PRIORAT – het enige Spaanse wijngebied, dat de status D.O.Ca. (Denominación de Origen Calificada) heeft.  In theorie is dit een hogere categorie dan de gewone D.O., maar meer dan te willen bewijzen dat het een trapje hoger staat dan andere D.O.’s (wat allerminst is bewezen), is het waarschijnlijk een blijk van erkentelijkheid voor het pionierswerk dat dit gebied vnl. in het buitenland heeft geleverd.

De D.O.Ca. Rioja strekt zich merkwaardig genoeg uit tot over de grenzen van de regio La Rioja, tot in Pais Vasco (Baskenland) en een stukje in Navarra.  Er zijn drie sub-wijngebieden: de Rioja Alta, de Rioja Baja en de Rioja Alavesa (in de Baskische provincie Álava), waarvan de laatste in het algemeen de beste wijnen voortbrengt.  De meest gebruikte blauwe druif is de Tempranillo, gevolgd door de Garnacha, Graciano en Mazuela.  Als witte druif wordt voornamelijk de Viura verbouwd.
In een streek die leeft van de wijn met een gevarieerd landschap, sterk verschillende terroirs en klimatologische omstandigheden, duizenden wijnboeren en -boertjes brengen tezamen meer dan 1000 verschillende wijnen voort waarvan de kwaliteit onderling vanzelfsprekend sterk verschilt.  D.O.Ca. Rioja is de streek van de klinkende namen als Marqués de Riscal, Muga, Roda, Martínez Bujanda, Faustino, Marqués de Cáceres en vele andere markiezen.  In vele gevallen mooie tot schitterende wijnen; vaak echter ook te duur voor de kwaliteit die ze te bieden hebben, zeker in vergelijking met andere D.O.’s die minder bekend zijn, maar evenveel of méér in petto hebben.  Aan u om ze – samen met ons – te ontdekken …