Bodegas Valduero

Valduero is een familiewijnmakerij en was een van de eerste die werd opgericht in de D.O. Ribera del Duero. Ze is opgericht door Gregorio García Álvarez in het kleine dorpje Gumiel de Mercado dat 16 km ten noordoosten van Aranda de Duero ligt, midden in het hart van Ribera del Duero, in de provincie Burgos. In die tijd waren er slechts ongeveer een half dozijn wijnhuizen in de regio en ondanks zijn lange traditie van wijnmaken en de reputatie onder kenners voor de kwaliteit van zijn wijnen, was het grotendeels onbekend bij het grote publiek. De Consejo Regulador van D.O.Ribera del Duero is ongeveer tegelijkertijd ontstaan. Yolanda García Viadero, dochter van de oprichter en een opgeleide agronoom, ontdekte op dat moment de traditionele wijnbouw van de regio en ook de Tinto Fino-variëteit die een product is van zijn wijnstokken. Ze omschrijft deze druif als “uitzonderlijk en uniek in Spanje, met een sterk gevoel voor terroir in zijn karakter, dat structuur en zuurheid geeft aan de wijnen, waardoor ze op hetzelfde niveau komen als de beste wijnen ter wereld”. Dit is het fundamentele concept achter de filosofie van Valduero, die tegenwoordig de standaardpraktijk van de wijnmakerij is geworden.
Bij Valduero hebben we altijd beweerd dat wijnen in alle opzichten uitstekend moeten zijn om de consument tevreden te stellen en te plezieren. Om deze reden worden ze bewaard en verouderd in onze wijnmakerij totdat ze een grote harmonie en balans hebben bereikt die altijd op hun kracht is gebaseerd. Dit is de reden waarom Valduero zich concentreert op het maken van Crianza, Reserva en Gran Reserva-wijnen. Yolanda is ervan overtuigd dat grote druiven tijd en zorg nodig hebben in hun ontwikkeling en om hun beste kwaliteit te bekomen. Ze vindt het absoluut noodzakelijk de tijd te besteden aan veroudering, zowel in vat als in fles, en zorgt voor de kleinste details die alles respecteren wat afkomstig is van dergelijke speciale wijnstokken.