Vinos de Madrid

Vinos de Madrid is de DO (Denominación de Origen) titel die de wijngaarden rond Madrid, de hoofdstad van Spanje, dekt. In het hart van het land is Madrid de op twee na grootste stad van de Europese Unie. Zij biedt miljoenen bezoekers doorwrochte architectuur, kunstgalerijen, bruisend nachtleven en een keuze van goede restaurants die vaak de lokale wijnen aanbieden. De uitgestrekte metropool en de Sierra de Guadarrama in het noorden grenzen aan de heuvels van de zuidoostelijke en zuidwestelijke hoeken van de autonome gemeenschap Madrid. De benaming Vinos de Madrid omvat drie afgebakende subgebieden van wijn, elk met onderscheidende kenmerken. De toegekende DO-status in 1990 en een Consejo Regulador (wijnautoriteit) werd opgericht. Alhoewel de regio tegenwoordig niet erg bekend is voor zijn wijncultuur dateert het wijnmaken vanaf ten laatste de achtste eeuw en zou geïntroduceerd zijn door de Romeinen of zelfs voor hen door de Carthagers. De wijnbouw werd voortgezet onder Moorse heerschappij, ondanks het feit dat alcoholgebruik verboden werd door de Koran. Christenen zette de wijnbouw in de regio nog vele jaren voort met monniken als de voornaamste producenten. Madrid’s wijnen kenden een bloeiperiode nadat Felipe II het de hoofdstad van het koninkrijk Castilië maakte e exporteurs waren in de mogelijkheid om hun verkoopcondities op te dringen (zoals wijn uitsluitend te ruilen voor vis, hetgeen erg in trek was daar de stad zover in het binnenland gelegen was).
De ziekte, Phylloxera (druifluis) trof de wijngaarden van Madrid in 1914 en daarna werd de voorkeur gegeven aan meer weerstandbiedende wijnstokken dan diversiteiten van druivensoorten.
Bulkwijnen werden de steunpilaar van de wijnproductie in de regio en dit ging zo door tot de jaren 1970, toen een financiële crisis de binnenlandse consumptie een flinke deuk gaf. Dit dwong Madrid om in de komende periode te moderniseren en was de aanzet om betere wijn kwaliteit te leveren. Deze verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit werd beloond wanneer de regio een DO status bekwam.
De drie subzones van Madrid DO weerspiegelen de diversiteit van zijn wijnportfolio. Ze creëren een halve cirkel rond de zuidelijke buitenwijken van Madrid. Het klimaat is, hoewel het over het algemeen continentaal is, variabel. Er zijn een aantal andere druivensoorten toegestaan in elke subzone: Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah voor rde rode wijnen en Moscatel, Parellada, Viura en Torrontes voor de witte wijnen.
Langzaam maar zeker verliest de regio haar imago als producent van bulkwijn en krijgt ze de reputatie van kwalitatief goede producten aan een goede prijs.