Barolo is een rode Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) wijn geproduceerd in de Noord-Italiaanse regio Piemonte. Het is gemaakt van de Nebbiolo-druif en wordt vaak omschreven als een van de grootste wijnen van Italië. De productiezone strekt zich uit tot de gemeenten Barolo, Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba en delen van de gemeenten Cherasco, Diano d’Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d’Alba, Novello, Roddi, Verduno, alles in de provincie Cuneo, ten zuidwesten van Alba. Alleen wijngaarden geplant in voornamelijk kalkhoudende kleigronden in de heuvels met geschikte hellingen en oriëntaties worden geschikt geacht voor de productie van Barolo. Barolo wordt vaak beschreven als het hebben van de aroma’s van teer en rozen, en de wijnen staan bekend om hun vermogen om te verouderen en krijgen meestal een roest rode tint als ze volwassen worden. Een veroudering van ten minste vijf jaar is nodig voordat de wijn wordt vrijgegeven, en geëtiketteerd kan worden als een Riserva.

In het verleden was Barolo vaak erg rijk aan tannine. Het kan meer dan 10 jaar duren voordat de wijn is verzacht en klaar is om te drinken. Vergistende wijn zat minstens drie weken op de pel en extraheerde enorme hoeveelheden tannines en werd vervolgens jarenlang in grote houten vaten gerijpt. Om een beroep te doen op de meer moderne internationale smaken, die de voorkeur gaven aan fruitige, eerdere wijnstijlen, begonnen verschillende producenten de fermentatietijden te verkorten tot een maximum van tien dagen en laten de wijn rijpen in nieuwe Franse eiken barriques (kleine vaten).

“Traditionalisten” hebben betoogd dat de wijnen die op deze manier worden geproduceerd, niet als Barolo herkenbaar zijn en meer naar nieuwe eiken dan naar wijn smaken. De controverses tussen traditionalisten en modernisten worden de ‘Barolo-oorlogen’ genoemd, zoals afgebeeld in Barolo Boys. The Story of a Revolution, een documentaire die in 2014 werd uitgebracht. Tot het midden van de 19e eeuw was Barolo een zoete wijn. Het feit dat de Nebbiolo-druif laat in oktober rijpt, betekende dat de temperaturen gestaag zouden dalen tijdens de oogst. Tegen november en december zouden de temperaturen in de regio Piemonte koud genoeg zijn om de gisting te stoppen, waardoor er een aanzienlijke hoeveelheid restsuiker overblijft in de wijn. In het midden van de 19e eeuw nodigde Camillo Benso, Conte di Cavour, de burgemeester van Grinzane Cavour, de Franse enoloog Louis Oudart, uit naar de regio Barolo om de wijnbereidingstechnieken van de lokale producenten te verbeteren. Gebruikmakend van technieken gericht op het verbeteren van de hygiëne in de kelder, kon Oudart vergisten; de Nebbiolo moet volledig drogen, waardoor de eerste moderne Barolo ontstaat. Deze nieuwe, “droge” rode wijn werd al snel een favoriet onder de adel van Turijn en het heersende Huis van Savoye, wat aanleiding gaf tot de populaire beschrijving van Barolo als “de wijn van koningen, de koning van de wijnen”.

Tegen het midden van de 20e eeuw werd de wijnproductie in de Barolo-zone gedomineerd door grote negocianten die druiven en wijnen uit de hele streek kochten en deze in een huisstijl mengden. In de jaren zestig begonnen individuele eigenaren met het bottelen en produceren van enkele wijngaardwijnen van hun bedrijf. Tegen de jaren tachtig was er een breed assortiment bottelingen voor enkele wijngaard beschikbaar, wat leidde tot een discussie tussen de producenten in de regio over het vooruitzicht een classificatie voor de wijngaarden in het gebied te ontwikkelen. De catalogisering van de wijngaarden van Barolo heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het werk van Lorenzo Fantini in de late 19e eeuw tot Renato Ratti en Luigi Veronelli aan het einde van de 20e eeuw, maar vanaf 2009 is er nog steeds geen officiële classificatie binnen de regio. In 1980 werd de regio als geheel verheven tot de DOCG-status. Samen met Barbaresco en Brunello di Montalcino was Barolo een van de eerste Italiaanse wijnregio’s die deze benaming bereikte.