Cariñena

Cariñena is slechts een van de vele DO-titels die worden gebruikt voor wijnen uit Aragon, Noord-Spanje. Het wijnbouwgebied ligt aan de rivier de Ebro en ten noordoosten van Calatayud. De stad waar het zijn naam aan ontleent, is ook overgenomen door de druivensoort Cariñena (bekend als Carignan in andere delen van de wereld), die ooit de lokale wijngaarden domineerde. De regio ligt in de Ebro-vallei op een van zijn uitgestrekte vlaktes. Rotsen en kiezels zijn er in overvloed en, toepasselijk, wijnen zijn lokaal bekend als wijn van de stenen, of ‘wijn van de rotsen’. De regio is een van de oudste afgebakende appellaties in Europa, die in 1932 de status DO heeft gekregen. Verslagen uit de Romeinse tijd bevestigen dat de lokale bevolking Cariñena-wijnen dronk met honing. Er zijn veel historische verslagen van kwaliteitswijnen van Cariñena; Koning Ferdinand I van Aragon noemde het als zijn favoriete wijn boven alle andere en de Franse filosoof Voltaire vond het hemels. Wijn is lange tijd de economische steunpilaar van de regio geweest en een bron van grote trots en roem.
De meeste wijngaarden van Cariñena liggen op relatief grote hoogtes, tussen 400 en 800 meter (1.300-2.600ft). Ze liggen verspreid over de vlaktes van de rivier de Ebro, die zich uitstrekken tot de hellingen van de Sierra de Algairen in het westen. Het klimaat in de regio is uitgesproken continentaal, met extreme seizoens- en dagelijkse temperatuurschommelingen, hoewel een koude noordelijke wind – de Cierzo – helpt om de zomertemperaturen te matigen en de luchtvochtigheid laag te houden. Samen met de dagelijkse temperatuurvariatie, helpt het bij het geven van karakteristieke intensiteit aan de lokale druiven, vooral Cariñena, hoewel vandaag, Garnacha (Grenache) hier de meest favoriete druif is, dankzij zowel de marktvraag als het aanpassingsvermogen aan lokale omstandigheden.
Met de verandering in de marktkrachten heeft de regio Cariñena haar wijnproductie snel en aanzienlijk geherstructureerd. De stevige, alcoholische rode wijnen geproduceerd door lokale coöperaties en bestemd voor de bulk blending markt hebben plaatsgemaakt voor meer gebalanceerde stijlen. Kleine landgoederen hebben zich gericht op kwaliteit in plaats van kwantiteit en op succesvolle experimenten met internationale variëteiten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. Cariñena biedt een breed scala aan wijnstijlen, witte wijnen van Viura (Macabeo) druiven, fruitige rosados en zoete Moscatels. De kern van het aangewezen gebied van Cariñena produceert ook mousserende wijnen onder de Cava DO, van Macabeo, Parellada en Chardonnay.