De Marken, gelegen aan de Adriatische Zee, ten zuiden van de Emilia-Romagna, ten noorden van de Abruzzen en ten oosten van Toscane, worden gekenmerkt door een heuvelachtig tot bergachtig landschap.  Hard werken aan kwaliteitsverbetering door een rigoureuze vermindering van het wijngaardareaal waardoor minder wijn wordt gemaakt maar meer aandacht kan worden besteed aan kwaliteit, en het toepassen van nieuwe vinificatiemethoden heeft de ‘marchigiani’ de eerste twee DOCG’s opgeleverd.

De bekendste DOC uit de Marche is de witte Verdicchio dei Castelli di Jesieen lichtvoetige, droge en fruitige wijn.  Al sinds de vijftiende eeuw wordt de Verdicchio in deze regio verbouwd.  De wijn behoort tot de beste witte wijnen van Italië en wordt door sommigen zelfs gezien als Italië’s beste begeleider van visgerechten.  Op de heuvels tussen Ascoli Piceno en San Benedetto del Tronto, het zuidelijkste deel van de Marken, wordt de Rosso Piceno Superiore DOC gemaakt.  De basisdruiven voor deze wijn zijn de Sangiovese en de Montepulciano.